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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
13/11/2023 |
Data da última atualização: |
13/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, R. M. e; SIMOES, W. L.; GUIMARÃES, M. J. M.; BARROS, J. R. A.; BARBOSA, K. V. F.; ANGELOTTI, F. |
Afiliação: |
RODRIGO MOURA E SILVA, Universidade de Pernambuco; WELSON LIMA SIMOES, CPATSA; MIGUEL JULIO MACHADO GUIMARÃES, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, São Raimundo das Mangabeiras, MA; JULIANE RAFAELE ALVES BARROS, Fundação de Amaparo à Ciência e Tecnologia do Estado de Pernambuco; KAIO VINICIUS FERNANDES BARBOSA, Universidade de Pernambuco; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA. |
Título: |
Tolerance of alfafa varieties subjected to salinity. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Irriga, v. 28, n. 1, p. 1-21, 2023. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.15809/irriga.2023v28n3p1-21 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Saline water can be an alternative for the production of salt-tolerant forages. Thus, the objective was to evaluate the tolerance of alfalfa varieties to salinity, aiming at their inclusion in production systems that use irrigation water with high levels of salt or salinized soils. The experiment was conducted in a greenhouse, in a 3x5x3 factorial, three alfalfa varieties (LE-N4, Crioula and DK-192), five salinity levels (0; 3.5; 5.0; 7.0; 10. 5 and 14.0 dS m-1) and three cuts of the aerial part, with four replications. For irrigation management, lysimeters were installed. Fresh and dry plant biomass, chlorophyll, water use efficiency and enzymatic activity were analyzed. Increased salinity reduced fresh and dry biomass of shoots and roots, chlorophyll content and water use efficiency. Salinity altered the biochemical responses of alfalfa. DK-192 showed higher production of fresh and dry biomass of the shoot, while LE-N4 was more sensitive to saline stress, reducing production from the level of 7.0 dS m-1. Increased catalase activity in Crioula and DK-192 under saline stress contributed to the production of fresh and dry biomass of the shoot. |
Palavras-Chave: |
Biomassa fresca e seca; Estresse oxidativo; Estresse salino; Forrageiras tolerantes ao sal. |
Thesagro: |
Água Salina; Alfafa; Biomassa; Enzima; Medicago Sativa; Salinidade. |
Thesaurus Nal: |
Biomass; Enzymes; Medicago sativa subsp. falcata; Oxidative stress; Saline water. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158230/1/Tolerance-of-alfafa-varieties-subjected-to-salinity-Alfafa.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registros recuperados : 13 | |
1. | | BARBOSA, K. V. F.; SILVA, V. C. da; SILVA, J. S. da; SIMOES, W. L.; OLIVEIRA, A. R. de. Biometria de acessos do gênero Saccharum sp. cultivados em região semiárida. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 19. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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3. | | OLIVEIRA, V. R. de; MACEDO, M. V.; BARBOSA, K. V. F.; CAVALCANTE, R. O.; FREIRES, L.; SALVIANO, A. M. Curva de absorção de macronutrientes em melão amarelo em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 46. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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4. | | OLIVEIRA, V. R. de; MACEDO, M. V.; BARBOSA, K. V. F.; CAVALCANTE, R. O.; FREIRES, L.; SALVIANO, A. M. Curva de absorção de micronutrientes para melão amarelo cultivado em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 47. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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5. | | MACEDO, M. V. de; OLIVEIRA, V. R. de; BARBOSA, K. V. F.; CAVALCANTE, R. O.; BARBOSA, I. M.; SALVIANO, A. M. Acúmulo de fitomassa e exportação de nutrientes pelo melão amarelo (Cucumis melo L.) cultivado em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 44. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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6. | | BARBOSA, K. V. F.; SIMOES, W. L.; SILVA, J. S. da; NASCIMENTO, B. R. do; SOBRA, Y. R. A.; BARBOSA, I. M. Produção de uva BRS Vitória sob diferentes lâminas de irrigação no Submédio do Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 40. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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7. | | BARBOSA, K. V. F.; LIMA, J. A.; SILVA, J. S. da; SALVIANO, A. M.; ANTONIO, R. P.; OLIVEIRA, A. R. de. Adubação nitrogenada e fosfatada em capim-buffel. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 81. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. | | OLIVEIRA, V. R. de; MACEDO, M. V. de; SILVA, V. C. da; BARBOSA, K. V. F.; MORAES, S. A. de; SALVIANO, A. M. Exportação de macronutrientes por diferentes genótipos de palma-forrageira cultivados em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 83. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. | | OLIVEIRA, V. R. de; MACEDO, M. V. de; SILVA, V. C. da; BARBOSA, K. V. F.; OLIVEIRA, A. R. de; SALVIANO, A. M. Exportação de micronutrientes por diferentes genótipos de palma-forrageira cultivados em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 84-85. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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10. | | SILVA, R. M. e; SIMOES, W. L.; GUIMARÃES, M. J. M.; BARROS, J. R. A.; BARBOSA, K. V. F.; ANGELOTTI, F. Tolerance of alfafa varieties subjected to salinity. Irriga, v. 28, n. 1, p. 1-21, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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11. | | SIMOES, W. L.; OLIVEIRA, A. R. de; GUIMARÃES, M. J. M.; SILVA, J. S. da; SILVA, W. O. da; OLIVEIRA, C. R. S. de; VOLTOLINI, T. V.; BARBOSA, K. V. F. Arranjo populacional do sorgo forrageiro irrigado para um cultivo eficiente no Semiárido brasileiro. Brazilian Journal of Development, v. 8, n. 3, p. 16305-16320, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 5 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | SIMOES, W. L.; PEREIRA, K. M.; SILVA, J. S. da; MESQUITA, A. C.; MOUCO, M. A. do C.; TORRES JÚNIOR, V. G.; BARBOSA, K. V. F.; SOBRAL, Y. R. A. Plant growth regulator via micro-sprinkler for Palmer mango floral induction in Brazilian semi-arid region. Comunicata Scientiae, v. 14, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
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13. | | SIMOES, W. L.; ANDRADE, V. P. M. de; SILVA, J. S. da; SANTOS, C. A. F.; SOUZA, J. S. C. de; CALGARO, M.; BARBOSA, K. V. F.; NASCIMENTO, B. R. do. Fruit production and quality of Paluma guava with nematode-tolerant rootstock irrigated in the semi-arid region. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 27, n. 5, p. 400-406, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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